Nyt on mietinnässä isot asiat!
Mitä sitä ihmispololle tapahtuu tämän maallisen vaelluksen jälkeen. Ystävättäreni kanssa olemme joskus pohtineet, että ei voi olla niin, että niin monimutkainen paketti, kuin ihminen, olisi tehty kertakäyttöiseksi vajaata sataa vuotta varten. Mutta mitä sitten tapahtuu, siinäpä pulma.
Olen joskus puoliksi leikilläni (ja siinä tapauksessahan on toinen puoli totta) mietiskellyt, että olen varmaan entisessä elämässäni ollut poroemäntä, -isäntä tai poro. Ja asuinpaikka on ollut Kittilässä, 160 ihmisen asuttama Raattaman kylä.
En pysty erittelemään yhtään asiaa, mikä tekee Raattamasta erilaisen verrattuna muuhun Lappiin tai yleensä muuhun maailmaan. Lappia olen kolunnut aika kattavasti eri puolilta eri vuodenaikoina, mutta Raattamaan mennessä tuntuu, että menen kotiin.
Siitähän on helppo vetää johtopäätös, että olen asunut siellä “entisessä elämässäni”.


1273305632_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Asialle tuli vahvistus jokin aika sitten. Tapasin tuttavaperheen uuden Koiran. Minulle pystykorva on aina ollut Koira isolla K:lla. Jo vanhassa koulun lukukirjassa koira oli aina pystykorva, ja yleensä nimi oli Peni. Kai se ajatukseni sieltä kuvakirjasta on peräisin, eikä edes pystykorvan runsas haukkuminen muuta suhtautumistani. Kuuluu rodun ominaisuuksiin.
Santra, ystäväperheen koira, oli niin valloittava, etten ole toista tavannut. Kuljin kuin varjo Santran perässä ja ihastelin kaikkea mitä se teki. Ulkonäkö oli just sellainen kuin koiralla tulee olla. Vaikka en ollut Santraa ennen nähnyt, en edes samanrotuista koiraa, Santra tuntui tutulta.
Roduista en juurikaan tiedä, mutta kyllä Satrakin jonkin sortin pystykorva mielestäni oli.
Sitten selvisi!
Santra on pohjanpystykorva. Ovat eläneet  pohjoiskalotilla metsästyskoirina, ja rotu on lähestulkoon sukupuuttoon jo kuollut. Suomen kennelliitto rekisteröi koiran uudelleen v. 1973.
Onkohan minulla Raattamassa ollut entisessä elämässä pohjanpystykorva, vai ihankohan olisin ollut sellainen. Siinäpä riittää pohtimista edelleen…Päättämätön
1273305607_img-d41d8cd98f00b204e9800998e