Asustelin mailla muutaman päivän. Se kannattaa. Tulee kaiken muun mukavan maaseutuasumisen lisäksi paljon uutta tietoa mm. urheilusta ja luonnosta.


Tuon otsikon tekstin kuulin peräkammarin televiissiosta. Ihan piti hyökätä tuvan puolelta katsomaan, että mikä meininki. Sen verran arvelin, että urheilusta lienee kyse, kun kaksi urheilutoimittajaa selosti katsojille valmista tv-kuvaa yhtäaikaisesti huutaen toistensa päälle.
Pakko oli istahtaa television ääreen katsomaan sitä riemua, mikä irtosi näistä nuorista miehistä ja naisista, jotka viilettivät lumilaudoilla mitä huikeimmissa asennoissa.


Nyt löytyi talviurheilukisalaji, jota jaksoin katsoa kilpailun alusta loppuun. Ei siinä osanottajat näyttäneet sen enempää keski- kuin muitakaan sormia, eivät heitelleet kamppeitaan tai sylkeneet hampaiden välistä v-alkuisia sanoja toimittajille. Vilkuttelivat iloisesti kameraan huolimatta siitä, oliko suoritus mennyt suunnitelman mukaan, vai oliko lauta viskannut välillä laskijan lappeelleen.
Urheilunhan pitäisi olla kivaa!
Nämä nuoret ovat sisäistäneet sen!

Mitaleja tuli Suomelle useita. Naisten sarjan Enni nappasi MM-kullan. Ensimmäisen kierroksen pisteet olisivat jo riittäneet voittoon, mutta Enni tykkäsi “vetää siistimmin” toisen kierroksen, ja paransi vielä pisteitään.

Niin, ja kaiken lisäksi hyvin pian pääsin jopa perille niistä termeistä jollakin tasolla. Kun temppu lähti eteenpäin, se oli se “rontti” ja taaksepäin tietenkin “päkki”. Ehkä pikkasen olin vajavaisesti kuullut, mutta sinnepäin. Bäckin ja frontin perässä oleva numero ilmaisi tempun vaikeusastetta. Taidan kohta hallita nekin. Tuo mellakka pitää vielä selvittää.

Kummipojan äiti soitti siinä sopivasti kisan jälkeen. Vastasin puhelimeen hetken mielijohteesta, että “päkkitonnironttiseiskamellakka”. Tuli muutaman sekunnin hiljaisuus, ja sukulaistyttö varovasti sanoi, että “niinpä juuri, sitä minäkin. Hyvin tuntuu menevän sielläkin.”
Neuvoin häntä kysymään 11 vuotiaalta pojaltaan tai seittemänkymppiseltä isältään jollei tiedä mitä tuo tarkoittaa. Toivoin myös kummipojan alkavan harrastaa tuota kyseistä lajia. Sukulaistyttö oli sitä mieltä, ettei hän epäile hetkeäkään, etteikö poika innostu lajista, onpahan tuo nyt mitä hyvänsä. Samaan hengenvetoon hän esitti kyllä toiveen, tai lähes vaatimuksen, että kummitädin tulee tukea kummilasta harrastuksissa, joten myös minun olisi alettava ko. lajia harrastaa.
Lupasin!

Illalla tuli viesti. Kummipojalle oli ollut täysin selvää tuo teksti. Oli vaan varovasti kertonut epäilevänsä, että näinköhän minä taivun tuohon harrastukseen.
Fiksuja nuo nuoret!